top of page

HIILINEUTRAALI SLOW-MATKAILU

IMG_0738_edited_edited.jpg
Copy%2520of%2520PIRTE%25C3%2584%2520P%25

Hiilineutraalius Pirteän Pässin Slow-matkailussa

Pirteä Pässi pyrkii kompensoimaan matkailusta aiheutuvat päästönsä sekä matkailijoiden meillä käymisen synnyttämät päästöt siten, että suojelemme pysyvästi sellaisia metsiä, jotka muuten joutuisivat hakattaviksi.

Kuvassa mäntymetsää suonlaidalta. Keskellä iso kivenlohkare.

MITEN PIRTEÄ PÄSSI HIILIKOMPENSOI?

Pirteän Pässin lammaslomaviikon hinnasta laitetaan 100 € kompensaatiomaksuun, jolla hankitaan suojeluun hakkuiden uhkaamaa metsää. Sadalla eurolla saa noin kaksi kuutiometriä hyvälaatuista tukkipuuta – siis sellaista, mitä kasvaa lähes hoitamatta jääneissä metsissä. Kuutiometrissä on sitoutuneena noin 1000 kg hiilidioksidia. Viikon lomamatka Pirteässä Pässissä tuottaa keskimäärin noin 1100 kg hiilidioksidipäästöjä.

MITÄ HIILIKOMPENSOINTI TARKOITTAA?

Hiilipäästöjä syntyy kaikessa toiminnassa. Tasapainotilassa synnytämme yhtä paljon hiilipäästöjä kuin luonnon prosessit sitovat pois ilmakehästä. Globaalisti tasapaino on vakavasti järkkynyt. Yksilötasolla ongelmaan voi vaikuttaa elämällä siten, että vähentää omia päästöjään kohti nollaa. Koska nollaan ei ikinä voi päästä, ratkaisuna on lisätä omilla toimillaan hiilen sitoutumista pois ilmakehästä sen verran kuin omia päästöjä on vielä jäljellä. Tätä kutsutaan kompensaatioksi.

Kuvassa lähikuva sammalesta. Kuvan keskellä olevat yksityiskohdat ovat tarkkoja.
Kuvassa sammaleista kuusimetsää. Puut ja niiden varjot luovat voimakkaan syvyysvaikutelman.

MITEN HIILIKOMPENSOINTI TOIMII?

 

Hakkuussa metsän puiden hiilivarasto purkautuu alle vuosikymmenessä käytännössä kokonaan ilmakehään. Lisäksi maaperästä alkaa vapautua hiiltä. Kun suojelemme metsän, joka muuten menisi hakattavaksi, voimme siis välittömästi vähentää ilmakehään päätyviä hiilipäästöjä metsän puiden hiilisisällön ja maaperästä hakkuissa vapautuvan hiilimäärän verran. Varmuuden varalta laskemme kuitenkin mukaan vain runkopuun hiilimäärän, siis alle puolet puiden koko hiilisisällöstä ja jätämme maaperän huomiotta. Tätä varmuusvaraa voi kutsua myös 2-3 kertaiseksi ylikompensaatioksi.

MITEN HIILIPÄÄSTÖJEN MÄÄRÄ LASKETAAN?

 

Yhdessä kiintokuutiometrissä puuta on hiilidioksidia noin tuhat kiloa. Runkopuiden kuutiomäärät tunnetaan melko tarkasti koko Suomen jokaisesta metsästä. Voimme siis suoraan laskea metsän hakkuun estämisestä syntyvän hiilihyödyn.

Henkilöautojen keskimääräinen CO2-päästö oli Suomessa 155 g/km (2019). Jos perhe saapuu lammaspaimenlomalle Vihtariin Helsingistä (matka 2x400 km, yht. 800 km), syntyy matkasta noin 124 kg hiilidioksidipäästöt. Lisäksi matkalla tietysti syödään, juodaan ja kenties hankitaan jotakin. Näissä päästömäärä riippuu omista kulutustottumuksista, joissa yleensä on varaa vähentää päästöjään. Suomalainen vapauttaa ilmakehään keskimäärin noin 11 tonnia hiilidioksidia vuodessa. Tästä ruoan osuus on noin 20 %, eli 2200 kg. Viikossa ruokailut tuottavat päästöjä noin 42 kg/henkilö, mutta ruokapakkausten (muovipussit, kääreet, laatikot jne.) valmistukseen ja hävitykseen kuluu energiaa ja muodostuu päästöjä todennäköisesti suunnilleen saman verran kuin itse ruoka tuotti. Tämän arviointi on vaikeaa, mutta arviolta se siis lisää noin 42 kg hiilipäästöjä viikossa henkeä kohden. Tämä tekee neljän hengen porukalta 336 kg viikossa ruokailuihin liittyviä päästöjä.

 

Jos arvioidaan vielä muiden matkalla tarpeellisten hankintojen päästöksi noin 100 kg ja saunan lämmitykseen kuluvaksi puumääräksi puoli kuutiometriä puuta, 500 kg CO2, sekä vielä muihin lomapaikan ylläpidon päästöihin keskimäärin 100 kg CO2, päästään hyvin karkeaan keskiarvoon; noin 1100 kg hiilidioksidipäästöjä lomaviikosta Pirteässä Pässissä.

Todellinen päästömäärä lomaviikollasi riippuu tietysti eniten itsestäsi, mutta slow-matkailun idea on rentoutua maalaismaisemassa, voida hyvin, rapsutella lampaita ja olla tekemättä paljon päästöjä tuottavia asioita. Hiilineutraalilla Slow-matkailulla Pirteä Pässi pyrkii osaltaan vähentämään siis sinunkin lomamatkastasi aiheutuvia päästöjä.

Kuvassa metsämaisema. Etualalla kaksi kaatunutta koivua.
bottom of page