top of page
Hirsisein%C3%A4_edited.jpg

MUU TOIMINTA

Kuvassa Risto Sulkava hymyilee leveästi kaukoputki olallaan ja kiikarit kaulassa. Taustalla näkyy tiheä kuusimetsä.

LUONTOKONSULTOINTI

Mahdatko tarvita luontokartoituksen?Askarruttavatko jonkin lajin menestymisen mahdollisuudet alueella? Sopisiko metsäsi METSO-ohjelmaan tai tarvitsetko apua METSO-hakemuksen tekemisessä? Haluatko kotkalle tekopesän tai ennallistaa entisen hillasuon jälleen suoksi? Osaatko hoitaa liito-oravan elinpaikkaa oikein sekä lakien että lajin itsensä kannalta?

Pirteä Pässi tarjoaa erityisosaamista luontoon ja luonnonsuojeluun liittyvissä kysymyksissä. Risto Sulkavalla on laaja-alainen kokemus ja tietotaito monien lajien erityisvaatimuksista (kotkat, liito-orava, kuukkeli, saukko, päiväperhoset, niittykasvit, kääväkkäät ja monet muut) sekä useiden ympäristötyyppien ennallistamissuunnittelusta ja toteutuksesta (erityisesti osittain ojitetut suot, korvet, erilaiset vaihettumisvyöhykkeet, päästöjen ennaltaehkäisy vesien suojelemiseksi). Miten toteutat metsänhoitoa siten, että metso, riekko, kuukkeli ja liito-orava viihtyvät, eikä vesistöpäästöjä synny? Ratkaisut löytyvät konkreettisesti maastossa.

Perushinta konsultoinnissa 55 € /tunti. Isommat kokonaisuudet sekä maastotyöt sopimuksen mukaan.

Kuvassa kolme lammasta laiduntaa vierivieressä nurmikkoa. Kaikki lampaat ovat eri värisiä.

TALKOOT

 

Talkooleirille mahtuu 15-20 henkeä. Viikonlopun leirillä on puoli-ilmainen täysihoito ja maatilamajoitus. Päiväkävijä talkoilee ruokapalkalla. Ilmoittautuminen on tarpeen.

Talkooleireillä tehdään vuosittain erilaisia töitä. Luonto ja maisema ovat toiminnan keskiössä, mutta talkoissa ei unohdeta rakennusperintöäkään. Aiempina vuosina talkootöillä on muun muassa ennallistettu soita ja rakennettu perinteistä riukuaitaa.

Talkoissa oleellista on mukava tunnelma ja hyvä ruoka. Itse työn eteneminen tulee kolmantena. Osallistujat tulevat osaksi talonväkeä, kun puuhastellaan yhdessä ja päivän hommien jälkeen vietetään iltaa leppoisasti.

Kuvassa kuusia, joiden takaa pilkistää kultainen ilta-aurinko ja majavalampi.

JATKUVA KASVATUS

Erillisenä opetuskohteena ovat tilan jatkuvan kasvatuksen metsänhoidon mallimetsät. 2-3 tunnin retkellä näet jatkuvan kasvatuksen hienoimmat mallikohteet ja hankalimmat toteutuspaikat. Mallimetsissä on huomioitu erityisesti riistan ja muun eläimistön tarpeet. Nähtävillä on pieniä, mutta vaikuttavia keinoja säilyttää luontoarvoja tinkimättä juurikaan taloudellisesta tuotoksesta. Opastetulla retkellä keskustellaan menetelmän taloudellisesta näkökulmasta ja muista vaikutuksista. Taatusti opit jotakin uutta - olitpa taustaltasi metsänhoitaja tai maallikko!

Kuvassa lähikuva naavasta puun rungolla.

RETKET

 

Pirteä Pässi järjestää tilauksesta erilaisia retkiä pääosin tilan omille luonnonsuojelualueille, mutta tarvittaessa kauemmaskin. Retkien teema ja pituus räätälöidään tarpeen mukaan. Opastuksen avulla löydät uusia laji-tuttavuuksia ja opit lisää luonnosta. Perushinta lyhyemmille retkille (kesto 2-3h) on 50 € / ryhmä (max 15 hlöä). Erikoisopastukset sovitaan erikseen.

Kokouksen yhteydessä voidaan esimerkiksi välillä virkistäytyä reilun kahden kilometrin pituisella luontopolulla. Polku on helppokulkuinen. Reittiin sisältyy mm. vanhaa metsää korpipainanteineen ja liito-oravahaapoineen sekä majavalammen rannan tulvaniittyä viitasammakoineen. Reitillä on myös "majavan epätoivoksi" ristitty haapavanhus.

Hieman pidempää retkeä toivoville löytyy 3-4 kilometrin helppokulkuinen reitti. Tällä reitillä on kuukkelin tapaamiseen hyvät mahdollisuudet - vaikka se aina vaatiikin tuuria. Viinikäävän yli joutuu reitillä hyppäämään ja pikkupoikkeaman kautta reitiltä löytyy ehkäpä Suomen komein haavanarinakääpä.

Omien polkujen kulkijoille voidaan suunnitella retki merkittyjen reittien ulkopuolelle. Kostea korpi, rauhaisa ranta, majavan pesä, drumliinin laki tai jyrkänteen jylhyys odottavat. Alueella on tavattu kaikki Suomen tikkalajit ja suurpedot. Iso joukko harvinaisia vanhan metsän lajeja piileksii suojelualueen sopukoissa. Kevätkesällä linnustoon kuuluvat niin pikkusieppo kuin idänuunilintukin. Pohjantikan ja kanahaukan voit löytää vuodenajasta riippumatta.

bottom of page